Med ny dispensation har Gørding Skole fået lov at have 30 elever i den kommende 6. klasse, selvom der ifølge folkeskoleloven maksimalt må være 28 elever i en klasse.

Af Simon Hove Lund
Når eleverne i 6. klasse møder ind efter sommerferien, har de ikke mistet nogen klassekammerater. Gørding Skole har nemlig fået dispensation til at beholde årgangen som én klasse. En beslutning som skoleleder Christina Hedegaard Hald og eleverne er glade for.
”Trivselsmålinger viser, at langt de fleste børn ser den store klasse som den bedste løsning,” udtaler skolelederen.
En klasse som skiller sig ud
Der har i det indeværende skoleår også været 30 elever i klassen. Det har dog ikke været noget, skolen skulle søge dispensation om, fordi skolerne i Esbjerg Kommune har været fritaget dele af folkeskoleloven som et led i et forsøg på at gøre folkeskolen mere fri. Der står nemlig i folkeskoleloven, at der i klassetrinene tredje til niende højest må være 28 elever i én klasse.
Landsgennemsnittet for samme årgang er 20 elever pr. klasse, og selvom den kommende 6. klasse ikke er den største årgang, får de den største klasse på Gørding Skole.
Det er en klasse, der altid har været stor, og skolen, ledelsen og forældrene er i fællesskab blevet enige om, at den store klasse er den bedste løsning. Der blev i overvejelserne lagt fokus på fællesskabet i klassen, og at den generelle trivsel var meget høj.
Når skolelederen Christina går en runde og siger godmorgen til børnene på skolen, oplever hun en velfungerende klasse. ”Jeg ser en klasse, der godt kan rumme at være så mange.” Hun tilføjer også, at det ikke er kutymen, at de søger dispensation bare fordi, der er 30 elever, men at de vil beholde klassen samlet, fordi fællesskabet er så godt. Hun gør det samtidigt meget klart, at det ikke er en spareøvelse, selvom en løsning med to klasser havde været dyrere.
Klasseloftet møder modstand af lærerforening
På trods af det gode sammenhold i klassen er det ikke en dans på roser. Christina italesætter selv et af problemerne: ”Børn i den alder er ikke altid stille, så det er vigtigt, at man er opmærksom på arbejdsro”.
Der er nemlig ikke kun fordele ved at holde klassen samlet, mener Maja Gundermann Østergaard, der er formand hos Esbjerg Lærerforening, som allerede synes, at klasseloftet på 28 elever er for højt. Selvom skolen vil sætte to lærere på mange af timerne, mener hun stadig, at det kan være uhensigtsmæssigt.
”De få timer, hvor én lærer har 30 elever, er i mine øjne uhensigtsmæssigt”
Maja Gundermann er bevidst om, at en klasse godt kan blive for lille, men vurderer, at to klasser på 15 elever godt ville kunne lade sig gøre.
”Hvis man er én lærer til 15 elever, vil man nemmere kunne imødekomme børnenes individuelle behov,” siger hun.
Det store antal elever kan nemlig have en negativ effekt på undervisningsmiljøet, og man kan i mængden godt overse de børn, som har særlige behov og brug for individuelle hensyn. Dette er en problemstilling, som Christina Hedegaard Hald er bevidst om og noget, som de har særligt fokus på.