Med projektet ‘Energi til mere’ har formålet været at få kommunens socialt udsatte unge i beskæftigelse. En ny evaluering viser, at indsatsen har givet pote.
Af Viktor Terney
Udsatte unge i Esbjerg Kommune skal have det bedre. Derfor var ambitionen ikke til at misforstå. Med vejledning og støtte fra skole og kommune skulle flere udsatte unge esbjergensere have et fritidsjob. Nu er evalueringen af projektet ‘Energi til mere’ landet, og konklusionen er klar: Indsatsen har hjulpet flertallet af deltagerne i job.
Udsatte unge deltog i projektet
I fire år har indsatsen været i gang, hvor i alt 366 skoleelever og unge har deltaget undervejs. Projektet har været målrettet unge i 8. og 9. klasse samt 16-18-årige, der hverken er i job eller under uddannelse. Analytiker hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), Johannes Kroustrup, der står bag evalueringen, fortæller, at projektets deltagere kendetegner en særlig gruppe af unge: ”’Energi til mere’ har haft fat i nogen, der i højere grad end deres jævnaldrende i kommunen, er karakteriseret ved forhold, der kan være forbundet med social udsathed”. I evalueringen fremgår det f.eks., at kun lidt over halvdelen af deltagerne har fuldført 9. klasse, ligesom størstedelen bor i udsatte boligområder. I projektet, der er støttet af den A.P. Møllerske Støttefond, er deltagerne blevet tilbudt individuel vejledning og støtte til jobsøgningen. Esbjerg Kommune har indgået samarbejde med lokale virksomheder, som kunne tilbyde deltagerne arbejdskraft.
Fakta om deltagerne
- 29 procent af mødrene og 11 procent af fædrene hos de unge er ikke i beskæftigelse.
- En fjerdedel af de unge oplever relativ økonomisk fattighed.
- Tre fjerdedele af de unge og lidt over halvdelen af skoleeleverne har erfaringer med at blive hjemme fra skole, selvom de ikke var syge.
Indsatsen har virket
Johannes Kroustrup fortæller, at indsatsen har hjulpet flertallet af deltagerne i job, og samtidig har mange af dem bibeholdt arbejde. ”Der er en stor del af deltagerne, som i løbet af de første ni måneder af indsatsen opnår beskæftigelse. Mange af dem, der kommer i beskæftigelse, forbliver også i beskæftigelse over tid”, forklarer han.
Helt konkret kom to ud af tre deltagere i job i løbet af projektets første ni måneder. Efter at have været i beskæftigelse i et halvt år var tre ud af fire af skoleeleverne fortsat i job, mens det samme var tilfældet for seks ud af ti af de 16-18-årige. Spørger man VIVE, har en stor del af deltagerne givet udtryk for, at de føler sig mere motiverede for enten at arbejde eller starte på en uddannelse efter at have deltaget i projektet. Dog påpeger de, at en mindre del modsat har haft svært ved at bibeholde motivationen undervejs.
I fremtiden har Esbjerg Kommune et mål om, at projektet skal udrulles på alle skoler i kommunen. For at muliggøre dette er det ifølge kommunen afgørende, at man opsøger nye virksomheder, der kan tilbyde arbejdskraft til de unge, ligesom man bevarer et tæt samarbejde med skolerne.