Lokale ildsjæle sender donationer til Ukraine: “Det er dem, der har mest brug for det” 

Den 73-årige pensionist Peter Juhl Petersen er en del af en gruppe, der har samlet donationer ind til ukrainske flygtninge i Esbjerg. Nu bliver der også sendt lastbiler til Ukraine med rullestole, hospitalssenge og medicin.

Peter Juhl Petersen modtager mange donationer, der alle går til ukrainere. Foto: William Romvig

Af William Romvig

 En gruppe lokale ildsjæle fra Esbjerg er begyndt at sende donationer til Ukraine. Hidtil har fokus været på de ukrainske flygtninge, der befinder sig i byen, men nu er indsatsen blevet udvidet. Lastbiler kører fra Ukraine til Esbjerg og bliver fyldt op med de donationer, som bl.a. Peter Juhl Petersen har været med til at indsamle. Når de fyldte lastbiler vender retur til Ukraine, bliver det hele fordelt af de samarbejdspartnere, som Peter har i Ukraine.  

En stor del af indholdet fra lastbilerne ender hos soldaterne ved fronten. Tv-skærme kan bruges som monitorer til overvågning, medicin skal hjælpe de syge, og til de alvorligt sårede er der rullestole og hospitalssenge. Lastbilerne koster mellem 15.000 og 20.000 kr., og de penge står de frivillige selv for at samle ind. Derfor er det ikke en hverdagsbegivenhed, at der bliver sendt en fyldt lastbil afsted. 

Lastbilerne fra Esbjerg indeholder typisk en masse forskellige ting. Til de civile, der modtager donationerne, er der alt fra tøj, bestik, køkkenredskaber og husholdningsprodukter. Sårede soldater, der har kæmpet i skyttegravene, har brug for andre donationer end de civile.

“Der er mest brug for ting til dem, der mangler et ben, og vi har også skaffet mange almindelige rullestole. Det er det, vi prioriterer mest, det er dem ved fronten, der lider, og det er dem, der skal have først. Det er dem, der har mest brug for det,” fortæller Peter Juhl Petersen.

Støtte fra esbjergenserne

Peter Juhl Petersen har siden starten af krigen været med til at indsamle donationer til de ukrainske flygtninge, der bor i Esbjerg. På trods af en kortvarig skepsis har beboerne i kommunen været gode til at støtte op om indsamlingen til ukrainerne i byen.

“Lige i begyndelsen var folk sådan lidt, årh, skal vi nu også donere til det, men der er jo en gennemgående sympati for ukrainerne. Så det er sådan set noget, de gerne vil det her, og det kan jeg også mærke, for jeg kører hele tiden og henter jo.” 

Det er ikke første gang, at Peter Juhl Petersen har beskæftiget sig med flygtninge. Han har i mange år arbejdet med flygtninge på asylcentret i Hviding, men efter de første ukrainerne kom til Esbjerg for tre år siden, har hans fokus været på dem. Flere af ukrainerne ankom nærmest tomhændede, så derfor indsamlede han selv flere af de ting, som de havde brug for.

“Det var basale dagligdagsting, de stod og manglede. Det var knive og gafler, gryder og potter.”  

Peter Juhl Petersen er en af de ildsjæle, der sender ting til Ukraine. Foto: William Romvig

Personlig hjælp

Flere af de ukrainere, som Peter Juhl Petersen har mødt i Esbjerg, kommer med voldsomme ting i bagagen. Nogle af dem han møder, kommer han tættere på end andre, og de kan ofte berette om dramatiske historier. “Der har jeg prøvet at grave i deres historier, og det er slemme sager. Jeg kan også se de ting, de lægger på Facebook. Det er deres mænd, der ligger dernede i skyttegrave et eller andet sted.” 

Det er ikke kun med de mange indsamlinger, at Peter Juhl Petersen hjælper ukrainske flygtninge i Esbjerg. En ukrainsk kvinde oplevede, at de penge hun skulle bruge til at betale indskud til sin lejlighed, pludselig var forsvundet fra hendes konto. Det var for meget for Peter Juhl Petersen, der trådte til og hjalp kvinden.

“Så lagde jeg alle pengene til indskuddet ud, og så kæmpede jeg med den bank. Jeg havde aldrig hørt om den før, så jeg tænkte farvel penge. Men hun fik sgu pengene, og så fik jeg dem retur. Det er nu ikke hverdag det her. Men jeg har sgu tillid til dem,” siger Peter Juhl Petersen.

En flok ildsjæle

Peter Juhl Petersen og de andre, der står for indsamlingerne, er allesammen frivillige. Det betyder, at den benzin der bliver brugt og de lastbiler der skal fragtes til og fra Ukraine, selv er noget de skal finde pengene til.

“Jeg får jo ikke tilskud nogle steder fra. Alt er jo på egen regning kan man sige. At få en lastbil herop til 15-20.000 sker også ved, at vi selv spæder til. Vi er nok en flok ildsjæle kan man sige.”  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *